vineri, 4 mai 2007

Despre URBAN si poveste..



In fatza blocului meu tinde sa se ridice (si nu reuseste) un nou bloc, din acela cu 12-13 etaje si cu penthouse la ultimele doua etaje. Tinde de cateva luni. Probabil ca ar fi putut sa se miste mai repede cu lucrarile, daca terenul ar fi fost propice constructiei de imobile. In locul unde sapa astia cu indarjire a fost pret de zeci de ani o gropa. Se numea "valea" in copilaria noastra. Era un cartier de case, cu oameni care avea curti si ciresi si capsune, garofite .. gospodarii. La un moment dat, prin 1986 cred, Nea Nicu a matrasit tot pentru a face loc minunatului proiect nefinalizat Canalul Mihailesti-Cornetu-Vacaresti-Dunare-Marea Neagra. Tot atunci a fost daramata si Manastirea Vacaresti..imi aduc aminte cat ne chinuiam sa sarim gardurile inalte pentru o capusinica jumatate cruda..Au ras totul de pe fatza pamantului, serele, nucii inalti si superbi in care "locuiam" vara inteaga si cantam "Racheta alba, pamant intre stele, copilarie visand!". Apoi a inceput nebunia. Au construit un dig urias si au umplut spatiul dintre dig si strada noastra cu tone de pamant. Mii de masini carau pamant, vorbim de mii de metri cubi..Apoi au incercat sa finalizeze lacul. Lacul Vacaresti trebuia sa fie o minunatie, azi este un ecositem cum nu gasesti in nici o capitala europeana. Avem lebede, pescarusi, rate si gaste salbatice, gainuse din alea de balta, o multitudine de specii de pesti, serpi..este o micro delta cu un climat diferit de cel din oras, dat fiind ca totul se "petrece" intr-o zona depresionara.


Pentru ca intr-o zona mai inalta se ridica de circa 1 an si jumatate un complex de locuinte (Jupiter), cineva, de la o firma concurenta probabil, cu neste spagi bine plasate, a obtinut aprobarea (cred ca au avut o aprobare!) de a ridica un bloc pe un teren care din pacate nu are aceleasi caracteristici ca cel pe care se ridica Jupiterul. Pentru ca ceea ce idiotii nu stiu este ca acolo unde sunt cele trei blocuri Jupiter se afla culmea dealului, varful, terenul este solid. Aici unde se darama noaptea tot ce fac ei ziua nu era pamant! era groapa. Probabil ca au facut diverse teste si masuratori in alta parte pentru a obtine aprobarea de constrctie, insa s-au inselat amarnic. De cam o luna de zile strada Cercetatorilor cade in haul sapat de ei pentru baza minunatei cladiri pe care spera sa o ridice. La inceput a cazut bordura, si nimeni nu a facut nimic. Apoi a plouat. Si a mai cazut o parte. Constinciosi, domnii cu lucrarea au ingradit o parte din strada, mai putin de jumatate. Apoi a mai cazut ceva din strada si se pare ca s-au sezizat "organele". Am ratat circul cu cei de la cadastru si cu unii vecini care au facut reclamatia. Din barfe am inteles ca li s-a dat un termen de reparare a strazii. 1 luna de zile. De cand au fost "organele" la fatza locului cercetez cu maxima atentie cele ce se petrec in groapa. Ma plicitsesc de moarte caci nu se intampla nimic. Oamenii mai mult gandesc decat muncesc, ii vad mereu extrem de preocupati. Este foarte posibil sa nu existe o solutie de reparare a strazii..Cum sa va esplic..Jumatate din strada a cazut in groapa. Sub strada se afla un fel de tunel prin care ne plimbam noi cand eram mici si ne trezeam 10 strazi mai depararte. Bucata care a ramas intreaga este ingradita, strada este blocata, ceea ce este minunat pentru ca daca nu o blocau cu siguranta intr-o dimineta ne trezeam cu tot cu bloc si masinile aferente in groapa lor.

Ce imi este clar este ca baietii habar nu au cum sa repare strada. Pentru ca singura solutie ar fi sa ridice un perete de sustinere, un zid mai inalt decat nivelul initial al strazii, un zid care sa sustina strada si totodata sa le permita lor sa isi ridice sandramaua. Cumva. Nu stiu cum si unde vor sa o ridice de fapt. Vom fi atat de aproape de ei incat o sa va pot spune cu ce balsam isi spala locatarul din blocul vecin izmenutele.

Proiectul - desenat pe hartie - arata minunat. Ca si proiectul Jupiter. Trei cladiri minunate, strazile din jurul lor perfecte, spatii verzi, apa. Nu a desenat nimeni vacutele si oitele care pasc in fatza blocurilor! Nimeni nu a desenat Lacul Vacaresti cu lebedele si cu tonele de gunoi aruncate de minunatii locatari din Berceni, nimeni nu a desenat micul castel al homelessei care de un an de zile doarme in camp si se acopera cu niste catei.
Deja soarele nu imi mai rasare in geam. Acum este ascuns de unul dintre cele trei superbe blocuri Jupiter. Ma bucur pentru cei care vor locui acolo, insa nu stiu daca ei se vor bucura de cantecul broscarimii din verile fierbinti, de tipatul perscarusilor in fiecare dimineata, de bufnita care mai bu-hu-hu pe la geam, de zecile de lilieci care taie aerul si scot sunete pe care eu le aud si tata nu:)
Welcome to my fairytale!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu