joi, 15 mai 2008

The way I was last week:)









Am sarbatorit joia trecuta la "El comandante". Ziua lui Bubu, petrecere surpriza. El habar nu avea, noi eram inchipuite si ne faceam ca ploua. Am dansat in oglinda, am facut o mica prezentare de moda, am facut "roata" si un fel de concurs de sarituri si chestii legate de gimnastica. Am baut si ne-am bucurat de revederea cu oamenii dragi. Am incercat o poza cu Moni si Mi, dar ceasul meu a captat toata lumina blitzului! Ce sa-i faci, obiect de lux..
Vineri am fost la ziua unei "printese sburatoare" insa pozele sunt "compromitatoare" asa ca pastram discretie maxima!

Exista un timp pentru toate

Se pare ca odata la cam 4 ani, love life-ul o ia pe aratura si tot ce parea minunat si "de viitor" se duce in aia masii. Mai nou, privind in urma, constat ca tot cam la 4 ani si work life-ul are tendinta de a se duce pe penis.

Imi macin mintea sa aflu care este explicatia acestui fenomen. Este un timp pentru toate, stiu. E un timp sa iubesti, e un timp sa urasti. E un timp sa ajungi undeva, sa zabovesti o vreme si apoi sa mergi mai departe.

Timpul meu de a merge mai departe s-a cam apropiat. In 4 ani petrecuti in acest domeniu am descoperit ca exista oameni despre a caror existenta nu aveam habar. Oameni care se cred PESTE alti oameni. Oameni care doar pentru ca au fost angajati de alti oameni in anumite functii au senzatia ca au puteri absolute.
Constat ca am avut ocazia sa lucrez intr-un domeniu pe care il pot caracteriza lejer ca fiind MIZERABIL.
Nu am doar o zi proasta. Am sa citez un prieten drag care mi-a scris asa:
"bai, nu se poate rezista decat daca esti nesimtit. se invart bani, multi si repede si strica mintile la oameni".

Mintea mea nu a luat-o inca razna. Inca mai am o urma de decenta, de umanitate. Inca inteleg ca un frunizor de servicii este inainte de toate OM, ca are o viata, o familie si un job..Care nu trebuie sa il faca praf, ci doar sa ii asigure o sursa de hrana pana la urma. Oamenii nu muncesc doar pentru a fi f*tuti la locul de munca. Unii muncesc pentru bani, altora le place ce fac si muncesc pe mai putini bani..

Oamenii din publicitate sunt entitati care si-au acordat puteri supreme. Generalizez pentru ca imi este mai usor sa ii bag pe toti intr-o oala.
Toti se cred creativi, invincibili, excelenti la locul de munca. Cerintele lor nu sunt de fapt justificate ci doar izvorate din frustrari acumulate in ani intregi de sezut in bezna.
Oamenii vin la birou pentru a face show. E un mers la un "Bamboo" aflat intr-o institutie. Cu cat esti mai scarbos si mai plin de figuri, cu atat domini mai lesne oameni care in realitate se pot situa deasuprea ta atat din punct de vedere intelectual cat si material..sau macar sufleteste.

Clientul se dovedeste de obicei sa fie prost, inclult in cap, de cacat. Bietul client nu este decat omul cu banul, in fapt un alt angajat la un departament intr-o companie condusa de alt OM care habar nu are pe cine hraneste in ograda.
La marketing sunt de obicei niste doamne. Dragute, inteligente. Care HABAR nu au ce e cu publicitatea. Saracele, oare anii aia de facultate au fost degeaba?! Nu. Oamenii de marketing stiu ca sunt prostiti in fatza, se amuza si au cerinte - au cerinte absurde pentru ca POT, pentru ca de la CLIENT vine banul.
Mai sunt niste fatuce la marketing in ditamai companiile, fete frumoase, elegante care insa sunt din alta lume. Fete pentru care "croma" este un cuvant care suna bine. Nu stiu la ce se foloseste, nu e treaba noastra, noi lucram la marketing, dar croma se reflecta!

Am avut ocazia sa aud multe in cei 4 ani petrecuti in aceasta lume. Recunosc, nu m-am nascut invatata. Am invatat de la cei mai buni. Am stat in umbra unei femei care era un tiran pe platou dar care m-a invatat ca in OAMENII tai trebuie sa ai incredere. Am invatat apoi de la un alt om care avea in spate ani buni in agentie. Am invatat ca agentie e sinomim cu cosmar. Ca producatorul de agentie e Dumnezeu coborat pe pamant.
Ca directorul de creatie e "vinovat" de ideile acelea care fac o poveste sa prinda viata. Plec capul in fata oamenilor minunati pe care i-am cunoscut - au fost cativa care merita plecaciune.
Am descoperit ca un copy dintr-o agentie poate sa fie foarte talentat. Si ca mai sunt si niste copilandrii care doar pentru ca au avut ocazia sa fie angajati se comporta cu restul oamenilor ca cu niste "gunoitze"..Vai noi cat suntem de buni si de destepti si voi ce mici si de cacat sunteti! Hahaha!

Am descoperit ca in spatele unui clinet se afla mereu un MARE SEF care habar nu are ce puteri isi aloca angajatul sau.
Am mai vazut cum clientul poate sa fie intelegator, de bun simt. Am vazut agentii care cand au cerut low budget au inteles ca LOW inseamna mic, dar nu cu banii de acasa. Mic si de calitate:) O calitate mai mica asa..dar nu prost gust.
Am cunoscut oameni minunati. Si mari jigodii. Si oameni frumosi. Si oameni mai putin frumosi. De teama. Frica urateste oamenii care au sufletul mic. Oamenii se tem pentru ca nu au incredere in ei. Se tem pentru ca se simt sub alti oamenii.
Cineva imi povesteste - "vin saracele fetele alea de la "XXX" - [casa de productie], sunt terminate, plang pe aici, cica: daca nu e gata montajul o sa fiu data afara, te rog ajuta-ma! Cum nu o sa fie gata?!"
Angajatii care nu au viata pentru ca au ales sa lucreze intr-o industrie in care nu exista sambata si duminica, nu exista zile libere, familie, facultate. Exista DEAD LINE. Exista banii. Bugete care se plimba de colo colo si cresc precum o paine facuta cu faina Grania - aia care creste si nu se mai opreste.
O industrie in care daca nu esti "prieten" cu cine trebuie, nu ai nici o sansa sa mergi mai departe.
O industrie in care TU ca individ esti ZERO. Sunt altii peste tine care trebuie sa fie CINEVA. Nume. Simple nume care peste ani nu inseamna nimic. Cine ma? Ala? Aaaaaa! Ala care a facut spotul ala?! Mda...era bun!"

In aceasta industrie nu exista "NU SE POATE". Conform unor oameni alesi pe spranceana, orice idee izvorata din ungherele unei minti POATE sa fie adusa la viata. Cum sa nu EXISTE ceva? Exista, altfel cum si-ar fi imaginat echipa de creatie asa ceva?!
Totul se poate. Asa este, totul se poate si costa..Ah! Nu! Se poate, dar sterge "costa" ca noi stim ca se poate si fara "costa".
Si asa este! In Romania totul se poate. Putem filma 12 ore cu copii. Putem filma in minus 10 grade, putem filma in 33 de grade, putem filma de luni pana duminica, intre orele 00.00 si 00.00.
In Romania se poate orice. Exista o motivatie foarte puternica - DACA NU FILMAM NOI, FILMEAZA ALTII!

Lasati-va familiile acasa, uita-ti ca aveti o viata. Cam asta e industria. Ah! Daca cumva esti bolnav, ai grija sa fie o boala care sa se "vada"! Sau fatala..O diaree sau o raceala, o menstruatie..nu intra in discutie. Sigur te prefaci! Sigur te fofilezi ca sa te duci sa iti vezi de viata ta! Poate vrei sa faci sex! Fuck! Sex in timpul productiei?! Nu. O sa ai multe zile libere in care nu se filmeaza. ATUNCI poti sa faci sex!

Apropos..nu doar in publicitate este asa. Asa e in mai multe locuri. Si in televiziune si in marile companii..

Exista un timp in care trebuie sa mergi mai departe. In care sa iti lasi mintea sa se odihneasca. De obicei acest timp are cam 21 de zile pe an. Speri mereu ca dupa concediu o sa fie mai bine. Daca mergi in alta parte te lovesti de alte jigodii si ale tale foste ti se par dragute..
Daca stai pe loc si inghiti (desi se spune clar sa nu inghiti!) nu faci decat sa iti distrugi viata mai repede. Sanatatea..iti pierzi prietenii - oricum esti prea ocupat sa te mai vezi cu ei!. Nu ai nici o sansa sa iti intemeiezi o familie - pana la urma ce cacat ai pazit pana la 30 de ani?! Trebuia sa ti-o pui la 20, ramaneai gravida, tranteai doi plozi, ala pe care il "fericeai" iti gasea si tie un job si la 30 trai pe vatrai nenica! TREBUIA SA AI O FAMILIE INAINTE SA INTRI IN HORA!
Ce atatea facultati?!

Mintea mea trebuie sa faca o pauza. O pauza de lumea asta pe care nu o inteleg. O pauza de oamenii astia pe care nu vreau sa ii cunosc. O pauza de tot.

Pauza.

luni, 12 mai 2008

Google translate si ME HAVING FUN

A zis amicul polonez sa ii traduc cate ceva de pe blog in engleza. Dona spune ca ea s-a distrat maxim cu Google Translate si ca ar fi fun sa incerc si eu pe blog asa ca iote ca pun mana si scriu pentru amic in romana si sper ca google va traduce sa priceapa omul ca eu pe blog nu am de ce sa scriu in engleza. Eu scriu pentru mine si cativa oameni dragi care stiu romana.

excelent! Mama ce m-am mai ras!

He said his Polish amicul translate something on the blog engleza.Dona says that she maximum fun with Google Translate and that would be fun to try and I blog so iote that bring hand and writing to the Romanian friend and I hope google that will translate to priceapa man that I did not blog why write in English. I write for me and loved few people who know Romanian.