vineri, 8 ianuarie 2010

Insemnari din trecut

Daca privesc in urma si incerc sa fiu oarescum obiectiva, adolescenta mea nu pare a fi fost mai putin tumultoasa decat perioada din ultimii 5 ani..Intr-o camara exista o cutie mare de la niste frumoase cisme. In cutie sunt 4 ani din viata mea, zeci de scrisorele si biletele din cei patru ani de liceu..sunt cam toate povestile noastre, dramele unor tinere eleve la filologie-istorie. Indragostite de profesorul de romana, partial speriate de o diriginta severa care in fapt era o femeie minunata si ar fi dorit foarte mult sa ne ridicam la nivelul asteptarilor ei, fascinate de iubiri marunte care veneau si plecau.. Patru ani in bucati de hartie asteapta sa fie pusi cap la cap. Sunt cateva povesti frumoase acolo, acum daca recitesc probabil ca mi se par toate niste prostioare, insa in vremurile acelea totul avea alta valenta. Si noi, desi parem neschimbate dupa atatia ani, noi am ramas cumva fetele de la 12 C..am vorbit dupa ani de zile cu Gurita, apoi putin cu Mada pe mess. Acum putina vreme mi-am auzit la telefon colega de banca si cea mai draga surpriza a fost sa dau de Corina pe facebook *sa traiasca, iasca, iasca..
Nu stiu de ce tine liceul numai 4 ani. Cred ca aveam nevoie de mai multa vreme. Mai multa vreme sa citim mai mult, mai multa vreme sa ne cunoastem mai bine, mai multa vreme sa invatam mai multe impreuna. Cred ca de fapt in liceu ne formam, numai ca problema este ca la 18 ani nu esti inca matur, nu asa de matur incat sa stii sa iti alegi viitorul. Sau poate nu eram noi pe vremea aia. Visam cai verzi pe pereti. O parte dintre noi alegeau facultatea de urmat pe baza recomandarilor venite de la parinti sau profesori. Nimeni nu stie de fapt ce isi doreste dupa ce da bacalaureatul. In fapt ne dorim o prima vacanta la mare, liberi! Liberi de parinti! O vacanta in care sa bei pana cazi sub masa, sa te pupi cu cine vrei. O libertate pe care crezi ca ai obtinut-o doar pentru ca ai 18 ani si ai luat Bac-ul. Apoi revii acasa si inveti pentru facultate..
Dupa patru ani de liceu in care eu zic ca m-am descurcat destul de bine pentru ce zuza eram, fatuca trecuta prin olimpiade si care terminase liceul cu 9.10 a picat la Litere. Intre bac si admitere am fost la mare:) Facultatea pe care o alesesem (oare de ce aia..) era de Comunicare si Relatii publice. Desigur, comunicam excelent. Am ratat franceza, desi slava domnului excelasem in liceu si dna Apostoiu ma placea maxim..dadusem bac la franceza..Am picat cu o masea umflata, tin minte ziua aia perfect. Imbracata cu un pulover alb lalau, sa nu se vaza nicio urma de feminitate, tunsa frantuzeste si desigur vopsita negru. Nebunia mea cu admiterea a durat 30 de minute, caci franceza era proba eliminatorie. Daca maine as putea sa aleg ce facultate ar trebui sa urmez, as alege tot Geografia:) Si as invata mai mult decat n-am invatat in cei 5 ani. Probabil ca materia mea favorita ar ramane Oceanografia, l-as iubi pe proful meu de Soluri la fel cum l-am iubit in anii in care am facut Geologie..Pentru ca am iubit mereu tot ce a fost legat de apa si pamant..Nu am jurnal din anii de facultate, ce ciudat. Cred ca din cauza ca munceam si mergeam la scoala in weekend. Nu am invatat cat as fi putut de mult. Inca imi suna in urechi vocea tatalui mei, convins ani de zile ca am "furat" notele. Am avut norocul sa fiu placuta de profesori, cred ca vedeau ceva "inteligent" in moaca mea. Sincera sa fiu am jucat teatru ani de zile, fiind o eleva model primele 5 intalniri. E importanta prima impresie. In rest invatam numai ce imi placea, eram relativ atenta la ore si cam atat..
Cred ca venirea lui K o sa imi aduca inapoi toata dragostea ratacita de a invata ceva..Ocazie cu care probabil ca imi voi aminti ani in care ne omoram cu turcii, conjugarea unor verbe, ce e o metafora si ce e ala un epitet:) Ciudat cum invatam ani din viata si o parte din invataturi nu ne folosesc la absolut nimic..
Acum ne retragem. Urmeaza doua zile in care jurnalul lui Jeni ne va astepta cuminte, lui ii este rezervat metroul bucurestean. Maine mergem la pranz la pestic cu mamaliga si usturoa. Oameni dragi vor pupa burtica si noi o vom ajuta pe bb sa intelega ca nu tot ce inveti la scoala te face de fapt mai inteligent:)

Un comentariu: