joi, 29 ianuarie 2009

Lansarea Inei si cartea Inei



"E un sentiment placut cand te simti bine cu tine si totul pare ca se leaga. Pe unghii avea o oja albastra care incepuse sa se cojeasca si arata asa, trashy, gen Courtney Love. Era cam singurul aspect de desantare pe care si-l permitea, in afara de petrecerile cu tematic, in care se dadea in stamba putin peste medie. Media ei, adica."
"....ca fetele. Ca fetele destepte, libere, singure, care beau si danseaza, spre dimineata mai lasa putin garda jos si chiar apuca sa comunice cu pamantenii. Ba chiar, din cand in cand, se coboara cu totul pana la ei. Ea nu. Ea este cea mai dura. DEsi nu imbatranise in mod evident, ii intimida teribil pe cei din jur, si nu pentru ca ar fi aratat ca o dura, desi multora le era frica de ochii ei de un albastru neigaduitor, ci pentru ca din doua cuvinte indeparta orice picior de om. Cum simtea miros de mascul, mai ales, arunca barosul si se apuca se raga. Iar meseria ei de capatai era sa-si bage prietenele dimineata in taxiuri, cand ele erau deja muci, si sa le trimita in siguranta acasa, singure, cu problemele lor cu tot. Noapte buna, fetele mele. Fiti fara grija, eu ma descurc."
As putea sa scriu citate din carte pana dimineata. Dar nu. Cartea trebuie citita. Intai o citim noi. Eu poate ultima dintre Margarete, insa o citesc si rad si plang in acelasi timp. Caci fiecare cuvant de acolo e Ina, si fiecare om de acolo e cineva pe care il stiu sau l-am stiut candva/cumva prin ea.
Sa va spun cum a fost la lansare? Sa va spun ca am intarziat din cauza de Bucuresti de cacat si trafic infernal? Ei bine am ajuns cand incepuse momentul artistic, doi actori extrem de talentati ne-au facut sa traim emotii alaturi de ei. Ea, vesnica mireasa, el..un domn care a tot curta-o. Dar ea, tuanta nu il vedea..tot cauta cu privirea in zare un print calare. Ala care nu a venit niciodata..Cand el era deja batran si deja isi epuizase florile si invitatiile la inot plus tot ce inseamna arsenal de a ii intra in gratii, a noastra, vesnica mireasca..il vede. Si au trait fericiti pana la adanci batraneti. Nu prea adanci, caci va spusei ca imbatranise bietul om iubind biata femeie neroada.
Excelenta interpretarea, muzica de asemeni (sau e asemenea?!) . Lumea din ceainarie? Frumoasa. Atat de frumoasa..Numai fete. Femei. Au crescut toate fetele alea cu care beam la sase dimineata in Vama sau cu care mancam feluri-felurite in casele Inei..Acum fetele sunt mamici sau s-au facut niste doamne. Frumoase. Mama Aurelia stralucea..Atat de mandra de puiul ei. Nu pot sa va scriu cu cuvinte ce fursece de casa am mancat, cu gust de "facut in casa". Mama..tot mama.
Ina a semnat ore intregi. Pe nicio carte nu a scris acelasi lucru, ca eu m-am uitat! Pentru fiecare a avut un gand, scris din tot sufletul. A scris rosie la fatza si cu burta la gura, sau cum ar zice ea "cu pepenele mare". A ras in continuu, ne-a pupat si mangaiat pe toate, exact cum va ziceam acum cateva zile, ca o mama!
Am ajuns acasa cu geanta plina de carti. Jobless fiind ma abtiu cu greu sa cumpar o tzoala, sau ceva de mancare special (porcarii de obicei, dar am si eu pofte). Ei bine..la carti nu mi-a mers. Cu un gest invatat de la maestrul Mihai am lovit marginea cardului cu o pocniture de dejt si mi-am zis: Golden Card! Asa ca mi-am cumparat 4 carti. Dintre care doua cu mancare. Greek food. Una cu poze! Me happy!
Si de cand am intrat in casa si pana m-am asezat la Pride and Glory ca sa imi fac norma de un film pe zi, am cetit pana la pagina 82, am ras cu hohote de Michael Coward, m-am trezit pe malul marii intr-un cort, pe plaja si o rochie matasoasa mi-a trecut prin fatza ochilor..
Mai am. Mai sunt inca niste stari de trait. Azi.

4 comentarii:

  1. Foarte frumoasa recenzia! :) Pozele de asemenea!

    Ina e insarcinata? Wow! Asta da noutate! Si cu ce se mai ocupa pe langa cartea pe care tocmai a lansat-o? Mi-ar placea sa pot lua cumva legatura cu ea...in amintirea vremurilor bune de la Atomic TV, cand ne citea dedicatiile la emisiunea "Interactiv" :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce frumos povestesti tu...
    Momentele de acest gen ne fac sa realizam ca trece timpul, nu-i asa? :) Dar noi suntem happy-go-lucky...

    RăspundețiȘtergere
  3. ce carte? scaneaza, pune pe scribd si da-mi link! da' stiu sa cersesc, nu gluma. chiar asa, da-mi detaliile cu ina: unde mai e, ce copil, din astea, juicy:)

    RăspundețiȘtergere
  4. @ monica - da mi mail ca sa iti pove tot ca sunt o ramolita si uit:((

    RăspundețiȘtergere