miercuri, 12 noiembrie 2008

Job description

Zice Wikipedia: A job description is a list of the general tasks, or functions, and responsibilities of a position. Typically, it also includes to whom the position reports, specifications such as the qualifications needed by the person in the job, salary range for the position, etc. A job description is usually developed by conducting a job analysis, which includes examining the tasks and sequences of tasks necessary to perform the job. The analysis looks at the areas of knowledge and skills needed by the job. Note that a role is the set of responsibilities or expected results associated with a job. A job usually includes several roles.

Facand o mica "analiza" in jur si vorbind cu o multime de oameni am ajuns la concluzia ca foarte putini angajatori fac un job description angajatului - nu la angajare, asa cum ar fi normal ci culmea nici macar pe parcurs nu isi da nimeni interesul sa ajute productivitatea firmei si sa aloce o suma de responsabilitati celui pe care il platesc.
In Romania este asa: cum? nu era treaba ta?! Pai..tocmai a devenit. Nu e vorba neaparat de lipsa de profesionalism ci mai degraba scuza cea mai frecventa este lipsa bugetelor. De ce as mai angaja inca un om cand pot sa te exploatez maxim pe tine? Ah, nu stii despre ce e vorba dar poti sa intelegi? Faci mai prost acel lucru decat cineva care ar putea sa il faca bine dar ar costa un milionel acolo? Las' ca merge si asa. As putea sa scriu o culegere de texte folosite in biznisul romanesc. Asta cu "las' ca merge si asa" este deja o expresie clasica.
Frustrarile anagajatilor nu au neaparat legatura cu retributia lunara asa cum am putea sa credem. Am cunoscut oameni care au renuntat la salarii bune (si cand spun bune adaugati la leafa si o multime de beneficii, de la masina, telefon, bonuri de masa pana la masaj, asigurare medicala, abonament la sala, etc). De ce ai da cu piciorul acestor avantaje? Pentru ca intr-o zi un sefutz te pune sa ii maturi in birou sau lasa rahat pe buda..tu intri dupa si ai de ales - vomitzi in chiuveta si iesi (pui geanta pe umar si te duci acasa) sau pui mana pe perie si cureti. Circular. Nu de alta dar cine intra dupa tine te va banui ca tu ai lasat semne.
Imi povestea aseara Sharga despre un film cu Jenifer Aniston care lucra intr-o firma oarecare. Desi era bine pregatita si ar fi avut posibilitati sa avanseze si sa faca si alte lucruri - unele pentru care era desigur scolita, fata noastra nu primea nicio marire de salariu si nici nu era propusa la avansare dintr-un singur motiv - ea nu avea nimic. Nu avea o familie, nu avea copii. Putea sa stea la birou peste program pentru ca pe ea nu o astepta nimeni acasa. Nu avea nevoie de marire de salariu pentur ca deh! fiind singura la ce ii trebuiau mai multi bani?! Vacante..Pai unde sa te duci fata singura in vacante?! Si lista ar putea continua.
La noi cum e? Te angajezi ..secretara. In mod normal secretara face neste treburi care includ cafelutza, corespondente, etc. Stie toata lumea. Bun..
Dar ce facem cand te angajezi si evoluezi foarte repede? Si peste toate, cineva se prinde ca poti sa mai faci si altceva decat jobul pentru care ai fost angajat initial? Tzac! Scriem pe cartea de vizita o functie pompoasa. Sa zicem..director de casting. Mama se bucura ca fata ei mica cat o schioapa este director. Apoi mai dai cu mopul la munca pentru ca sefa-tu a concediat femeia de serviciu. Speli si vase si budele caci ai invatat acasa cum e cu microbii si sanatatea. Intre timp iti iei topul de muie de la furnizorii care nu au fost platiti la timp de parca firma la care lucrezi este a ta si vina neplatii la timp e tot a ta. Cartea de vizita zace intr-un colt si te recomanda inca. Esti director de casting. In realitate esti un biet operator video care filmeaza alti oameni. Luam alt exemplu? Tot din biznisul publicitar?! Hai sa ne radem ca am o intalnire mai incolo si as pleca de acasa "racorita". Scenograf. Termini o facultate, mananci delicat fiert cu apa si moi paine in el ani de zile in camin la ATF. Termini in primii 10 copii facultatea, te apuci de treaba. Apoi intr-o mega intalnire te trezesti data cu capul de pereti de o shleata de oameni care habar nu au despre ce vorbesc, oameni care iti spun ce ai de facut caci ei TE PLATESC pentru acel lucru. Si muti mobila pe un platou de filmare, dormi 2 ore in 24 fara sa ti se plateasca ore suplimentare. Ajungi acasa cu parul lipit de cap, dar inca mandra ca esti PROFI. Continuam?! Ai terminat o facultate de marketing. Sau management..Una cu M, nici nu conteaza care. Lucrezi intr-un domeniu in care de fapt ai putea sa pui in aplicare teoria insa surpriza! Nu te lasa nimeni. De obicei pentru ca seful tau direct nu a terminat nicio facultate si probabil are si el frustrarile lui. In loc sa te foloseasca la capacitate maxima el alege sa iti dea de facut diverse munci - toate sub nivelul tau de pregatire. Si da..usor injositoare, desi cica munca nu e nimic injositor, nu?
Acum ma intreb asa: de ce dracu' mai mergem ani de zile la facultate?! De ce avem nevoie de diplome, masterate?
Stii sa dai cu mopul? Salata cu rucola faci mamica?! Pereti speli? Cuie bati? Vii de acasa cu ce e nevoie, daca se poate si cu bani? Esti foarte bun! 5 in 1 CaCafeaua?! Excelent!
Esti EXACT omul de care avem nevoie. Si bani..Ce bani? Pai nu ai salariu?! Ah! Nu scrie pe fluturasul de salariu pentru ce esti platit..Hm..Pai stai ma..Scrie pe cartea de vizita, ce naiba! DIRECTOR! Uite, scrie mare si frumos! Esti director!! Pana mea..acuma daca mai speli un pic de cacat de pe buda asta nu te face mai putin director, sa fim seriosi..
Si orele suplimentare si saptamana de munca - aia speciala care dureaza 7 zile din 7..hai ma..Si asa..unde sa te duci in weekend? Ai vacanta omule! Fii mandru. Lucrezi in advertising. Si esti DIRECTOR.
M-am gandit la Pitica. O manutza de om. M-am gandit la cat de mandra au fost ai ei cand fata lor schimabase macazul si intrase intr-o lume noua. O lume in care putea sa isi faca poze cu vedete, interactiona cu oameni despre care ai nostri stiau numai de la tv. Apoi m-am mai gandit la o lunga lista de oameni.
Nici unul nu a avut vreodata job description. Dar toti au muncit pe branci ca sa iasa treaba bine. Si cand nu a iesit Foarte Bine, in linistea dezamagirii s-a auzit din spate: LAS' CA MERGE SI ASA!
Deci: bati cuie? dai cu mopul? rezisti la stres? poti sa conduci dupa 18 ore de nesomn? dupa inca 4 de somn poti sa vii la munca si sa dai randament? mancare stii sa faci? te motiveaza banul atat de tare incat sa nu iti pese ca faci ceva sub nivelul tau de pregatire? stii cu "muia" (a se citi "capul plecat sabia nu'l taie") ?

TU ESTI OMUL! Hai, vino in echipa noastra. Te facem DIRECTOR!

9 comentarii:

  1. Uite de aia ma tot gandesc eu sa ma fac secretara si sa NU excelez!
    Mai nasol e ca cica sunt overqualified si nu ma ia nimeni, cred ca le e teama sa nu fac nazuri la preparat cafele :) Mai caut!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ceea ce nu stiai este ca acel contract de munca care este incheiat fara anexa numita "fisa postului" este nul din start.

    RăspundețiȘtergere
  3. @Alice - tu esti "precisa" ca daca ne apucam de secretariat si ne falsificam cv-urile nu o sa ajungem in sase luni sa facem cafea in trei culori si sa revolutionam primirea si trimiterea corespondentelor??

    @Cornel: >:D< - Uite si o veste buna. Legal trebuie sa existe o fisa a postului semnata atat de angajat cat si de angajator, da? Hm..Nice..

    RăspundețiȘtergere
  4. Cunoscandu-mi pornirile, nu sunt deloc "precisa"...:)) imi propun totusi sa ma educ sa ma concentrez doar pe inovatii casnice... La dracu, nu-mi iese ! Mai incerc!

    RăspundețiȘtergere
  5. stii cand e cel mai nasol? cand shefuletzii de care zici tu acolo te bat prieteneste pe umar si-ti spun sagalnic ca 'ce naiba, nu e nici o problema, nu? doar suntem o familie, suntem prieteni, si uite ce prost merge treaba, fii si tu intelegator, fa ce ti se spune si taci' ...treaba mergand prost doar pentru tine, nu pentru ei, cata vreme se plimba linistiti incoa si-ncolo pe planeta, si cata vreme treci asa, sa zicem prin Romana si dai de un afis pe-un stalp care te imbie sa te angajezi (tu, cu facultatea ta cu tot si cu experienta ta de munca) drept AJUTOR DE OSPATAR pe un salariu DE INCEPUT cu doar 1 meleon mai putin decat iei tu ACUM, cand lucrezi cu simt de raspundere, bagati-ai diploma stiu io unde..... (vorbim de personaje fictive, da? ...sau nu...)

    RăspundețiȘtergere
  6. @Alhambra - Fictive, desigur! Cine crezi ca ar avea "ou" sa vb despre seful real?! Neh..Orice asemanare cu personaje reale este PUR intamplatoare. O fata de' a mea frumoasa imi spunea ca la magazinul de paine din fatza blocului vanzatoarea avea salariul cat al ei. Citea toata ziua si vindea paine..Pe chill si relash..Oare era mai fericita fata aia? Cum o fi sa numeri paini, sa vii la munca si sa miroasa totul ca la bunica..

    RăspundețiȘtergere
  7. am constatat cu stupoare ca in multe locuri este asa, mai ales in publicitate. deci nu ai ce-i face. ce poti sa faci este sa pleci. si toata lumea este fericita, tu pt ca te duci la mai bine si seful, pt ca o sa-si gasesca in scurt timp o fatuca iesita de pe bancile scolii care ii suporta mizeriile nestiind ca se poate mai bine in alta parte, sau crezand ca asta inseamna sa "acumulezi experienta"sau pur si simplu crede ca asta-i viata.
    NImic nu se va schimba pt ca intotdeauna vor exista aceste fatuce. POate ar trebui sa le omoram pe ele nu pe sefi !!??? ca ele strica piata.
    Dar totusi nu, pt ca unele dintre ele isi revin ,isi dau seama ca nu e normal si ...pleaca !
    si, toata lumea e fericita !:)
    fatuca pt ca s-a transformat intr-o femeie si pleaca la mai bine ,seful pt ca...and over and over again !
    fiti fericite ,o voi cele care ati plecat !

    RăspundețiȘtergere
  8. @lys - desi initial am zis sa le omoram pe fatuce, acum zic asa..ia lasa-le sa vie si sa strice piatza. care isi revine si pleaca la mai bine, scapa necasapita:)) Noi am fost candva fatucele alea?! Ptiu! Daca ne-am revenit, unde am plecat?! :))
    Aia cu toata lumea e fericita sa i-o spui lui mutu. Si pune mana si invata sa bifezi acolo sa te anunte cand iti raspund la comentarii! Parca esti o fatuca iesita de pe bancile scolii, la naiba!

    RăspundețiȘtergere
  9. mai, eu sunt "specialista" pe cartea de vizita: fac cafea, spal cani, fac ceai, spal bude, sterg praful, dupa care tin interviuri si ma vad cu Directori. dar cui ii pasa?!!!! suntem niste prosti cu totii pt ca acceptam si ca nu avem tupeul sa scuipam, decat dupa ce am plecat de acolo.

    RăspundețiȘtergere