marți, 23 martie 2010

Zilele mele muzicale

Familia mea cica pare usor "rurala". Iar eu, fata lor mi-s mai rurala decat ar crede oricine. Sunt indragostita de muzica populara romaneasca, desi is olteanca 100%, ascult muzica din Ardeal si ma bucur de parca as merge pe holda cu oile, ascult muzica din Moldova si imi imaginez hore nesfarsite invartindu-se in cerc, ascult muzica din Banat..ascult muzica romaneasca. Am mai scris despre asta pe blogul asta, ma doare fix in dos pe romaneste ce parere are oricine despre ruralismul meu, is romanca si cel putin din punct de vedere al muzichiei is mandra ca is romanca. Zi de zi.
M-am trezit azi dimineata cu Nineta Popa, recunosc nu stiam numele acesta (imi place muzica dar nu stiu nume de interpreti, stiu melodii si cant prin casa si asta nu ma face mai putin trendy flendy, culta in cap sau cine stie cum..)

Asculta mai multe audio Muzica

Lunile mele la Paris au fost lunile in care ascultand Nicolae Fudui Iancu ma podeau lacramile din dor de casa. Romanii din diaspora stateau pe un fel de site (nu mai tin minte nici numele) unde chatuiai si puneai muzica de orice fel, dar romaneasca. Au fost lunile in care desi dormeam cu Radio Jazz sub perna, ne plimbam in Paris cu Oui Rock la radio in masina, noaptile noastre erau pe paltalk (asa se numea! mi am amintit!) pline de muzica romaneasca populara, lautareasca, tiganeasca. Si vinul curgea si la fel si muzica..ne curgea prin vine. Adormeam cu Narcisa Suciu (pe care o iubesc tare) si colidul cerbului..
Ce legatura are de fapt muzica pe care o iubesti cu personalitatea ta?! Ma framanta o chestiune pe care am auzit-o despre mine si familia mea. Eu ascult atatea feluri de muzica si iubesc deopotriva tot ce ascult. De la Ugress pana la Groove Armada. Ascult muzica clasica, ascult muzica din balcani, ascult indie, dance, pop..Orice care imi gadila in mod placut urechile-mi alese. Nu are legatura cu educatia mea, nu are legatura cu familia din care provin. Sunt produsul unui mediu. Am mai spus ceva despre mine - lasa-ma in satra si voi purta fusta tiganeasca si ma voi dantui cu tiganii pe mese. Du-ma la un eveniment vomitiv de fitozs si voi radia de fitze cu sandalele inalte si un bat bine infipt in fund, caci asa se cere.
Inca scriu cu nerv, nu? Nu mi-a trecut, offf..O sa imi treaca. Dupa ce ma invat cu ideea ca orice aud din anumite guri trebuie sa imi treaca fix pe la dosul cel proeminent.

Apropos..Mandre's somesencele are o varianta olteneasca care se numeste Trandafir si'o neghinita. Oare pentru ca stiu asta is mai mult rurala?! Ma salveaza anii de munca la Warner Music si miile de piese ascultate in cei 33 de ani?! Sau ma salveaza playlistul meu de la last.fm?!

8 comentarii:

  1. Si eu am ascultat o melodie populara sambata la tv, iar mama stia versurile. Iar acum ma obsedeaza ideea ca nu mai stiu nici macar un vers, nici cine o canta, nici nimic. Si vreau sa o ascult!! :)) Va pup, fetelor!

    RăspundețiȘtergere
  2. Cei mai fericiti si admirati oameni sint cei care stiu sa fie naturali. Restul tind la starea de a fi naturali dar nu pot din diverse motive..snoabe de obicei. Imbratisari tie si lui K.

    RăspundețiȘtergere
  3. am scris acest post destul de suparata:( dar am deja obosit sa ma tot las suparata de oameni care nu se opresc din a emite ineptie dupa ineptie. de parca mie mi-ar pasa de ce gandesc acesti oameni..si totusi faptul ca ce aud ma doare, ma face sa scriu. nu stiu daca scriu ca sa refulez, stiu ca scriu pt ca asa pleaca gandurile triste:(

    RăspundețiȘtergere
  4. O prietena de a ta- una care stie toate tendinele in moda si e mega trandy :))))- a facut ani de zile dansuri populare,a fost pe la festivaluri, stie sa bata pe picior, stie sa joace cam din toate zonele si danseaza pe muzica tiganeasca areleneasca de isi rupe picioarele pe la nunti. Acum asteapta sa si le rupa si la botez si o sa i se falfaie de pseudo...intectuali. :))) Si cand o sa mai comenteze cineva ca esti ...rurala, trimte distinsa persoana la muzeul de langa ambasada Chinei. Acolo este un muzeu popular intr-o super casa care a apartinut unor adevarati intelectuali- si boieri pe deasupra. Familia asta si-a investit toti banii in obiecte taranesti ca noi sa stim de unde venim si cine suntem. Intelectualii si oamenii normali iubesc folclorul. Folclorul autentic. Comentatorii...snobi. Melteni care si-au lasat opincile la bariera de la oras si-au sarit direct in pantofi. Am scris toate astea pentru ca si eu sunt...o rurala:)))Vreau sa mor rurala si cu o Spy Fendi langa mine. Rurala era si Luci si canta Dumnezeieste doine. Pacat ca nu ai auzit-o.
    Cum sa nu o cunosti pe Nineta? hmmm. Asta nu da bine la CV-ul tau de rurala.
    P.S. Talentatul domn R imi spune sa scriu ca si el este rural. Stai linistita. Nu esti singura:)

    RăspundețiȘtergere
  5. M-am gandit sa-ti arat ca nu esti singura ...rurala. Suntem intr-o companie selecta. Acest Dimitrie Gusti este... seful ruralilor:))) Cel mai mare folclorist din Romania. I-am postat o bucatica din CV ca sa il vada si ...intectualii:))))))))
    Dimitrie Gusti (n. 13 februarie 1880, Iaşi; 30 octombrie 1955), filosof, sociolog şi estetician român. Membru al Academiei Române din 1919, preşedintele Academiei Române (1944 - 1946), ministru al învăţământului între 1932 şi 1933, profesor la Universităţile din Iaşi şi Bucureşti.
    A iniţiat şi îndrumat acţiunea de cercetare monografică a satelor din România (1925 - 1948). A obţinut legiferarea serviciului social (1939), prin care se instituţionaliza, pentru prima oară în lume, cercetarea sociologică, îmbinată cu acţiunea socială practică şi cu pedagogia socială.
    A fondat şi condus Asociaţia pentru Ştiinţa şi Reforma Socială (1919 - 1921), Institutul Social Român (1921 - 1939, 1944-1948), Institutul de Ştiinţe Sociale al României (1939 - 1944), Consiliul Naţional de Cercetări Ştiinţifice(1947 - 1948). A creat, împreună cu Victor Ion Popa, H. H. Stahl şi G. Focşa, Muzeul Satului (1936).
    În domeniul literar-ştiinţific, Gusti a înfiinţat şi a condus revistele "Arhiva pentru ştiinţa şi reforma socială" (1919 - 1943) şi "Sociologie românească" (1936 - 1944). A avut o contribuţie deosebită la formarea Muzeului Satului.

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu am copilarit la tara, langa Bucuresti, Vidra se cheama localitatea. Nu o sa imi fie rusine niciodata ca am trait acolo, ca am avut capra si porci, ca am mers desculta si am mancat urzici, loboda, stevie ( pe care le mananc si acum cu placere)... Si ca sa ma laud si mai mult, sunt a 3-a generatie incaltata.:))
    Nu-i lasa pe ceilalti sa te supere, pentru ca nu ai nevoie de asa ceva.

    RăspundețiȘtergere
  7. Iti recomand Hora de la Prislop de dupa Festivalul Pastravului.

    Daca as ase masoara atunci si eu sunt foarte rurala, recunosc! :)

    ps: te asteapta o leapsa, sa iti dezvalui ciudateniile daca poftesti si ai timp

    RăspundețiȘtergere
  8. O, subscriu, subscriu la muzica populara. Eu am intampinat de multe ori prejudecata oamenilor cum ca nu-s destul de culta sau moderna, dar eu ador muzica populara. Eu sunt moldoveanca, dar iubesc muzica olteneasca cel mai mult (bine, eu iubesc Oltenia toata, de parca olteanca m-ar fi facut mama). La nunta mea am avut moldoveni, olteni si ardeleni, asa ca am ascultat muzica populara din toate zonele. Ce bine ca nu sunt singura... "intelectuala" rurala. Si iti inteleg perfect furia.

    RăspundețiȘtergere