miercuri, 28 aprilie 2010

Hello Kate

i love people

caut o agenda noua. am multe. scriu in ea fara sa tin cont de ordine niste nume. oameni dragi mie. apoi le dau numere. aiurea asa. apoi vad incep sa scriu despre omul ala. un om drag pe zi. cu "de unde ne stim" si cu ce mai vreau eu. si daca vreau si cu numele real si cu poza, ca sa ma dau mare ca stiu multa lume si ca..o iubesc!

500 de cuvinte nu mi-au ajuns niciodata..

50 days in 1790 words


24.00 – K mananca. Doarme langa mine, o simt cum incepe sa freamate, o trag usor spre mine, ii caut nasul ca un nasturel apoi ea gaseste sursa pacii supreme si timp de 15 minute nu mai exista nimic. Decat eu si ea legate de secretul lapticului.

03.00 – K mananca. Se aud sunete suspecte, ii pun mana la fundulet si simt fierbinte. Iau telecomanda, deschid tv-ul pe antena 2, vad ceasul. K mananca si sunetele nu contenesc sa imi incalzeaza mana. Ne ridicam, aprindem becul, schimb copilul care rade surprins de avalansa de partzuri.

06.00 - K mananca. Pe hol ii aud pe ai mei pregatindu-se de o noua zi de munca. Usa se deschide, intra mama, simt mirosul de anason si vad farfuria cu painicile unse cu unt si date cu gem. Nu vreau sa imi fuga somnul asa ca refuz trasul draperiilor.

08.00 - K mananca. Ne trezim cu Razvan si Dani pe care ii lasam sa vorbeasca timp in care adormim pana la 11. Sau nu.

09.00 - K mananca.

10.00 - K mananca.

12.00 - K mananca.

13.00 - K mananca.

Eu calc. Sau fac dus, iesim afara, pun la spalat. Intre timp K doarme sau ne jucam.

14.00 - K mananca.

15.00 - K mananca.

16.00 – Mami mananca. K doarme sau este in brate la tataie.

17.00 - K mananca.

19.00 - K mananca.

Am facut 12 pipikaka, am schimbat 3 scutece de panza de pe masa de calcat, am ascultat melodiile din burta pestelui colorat de cel putin 50 de ori, am auzit cel putin 10 parturi lipsite de eleganta, am ras la fiecare zambet din somn, am matrasit 12 pampersi si jumatate de cutie de servetele umede. La 12 pipi de copil, mami a facut jumatate de pipi si ala pe fuga. La 12 mese de copil mama nu a mancat decat o masa facuta de mama ei proprie.

21.00 - K mananca. Mami pregateste baia. K face baie. Apoi K mananca.

22.00 – Mami mananca. A mai mancat ceva la un moment dat, dar cine mai tine socoteala.

24.00 – Mami scrie. Langa ea e o cana cu ceai. K doarme si in cateva minute o luam de la capat.

50 de zile de motherhood = 50 zile identice

50 de zile cu K = 50 de zile diferite

K cand se intinde ca Superman si are obrajii rosii

K plescaind si cioflaind in vis ca si cand ar suge

K cu o privire vinovata, facand pipi pe mana mea fix in timp ce o schimb

K in cada senina si fericita, avand maxima incredere in mine

Priceless..

duminică, 25 aprilie 2010

Motherhood

am vazut un film bun si frumos si pe fuga, asa ca intentionez maine sa il revad. Filmul este Motherhood - http://www.imdb.com/title/tt1220220/.
Frumos. Daca citesti sinopsisul aproape nu are rost sa vezi filmul...
http://www.imdb.com/title/tt1220220/synopsis

Dar in film apare un concurs "Despre maternitate in 500 de cuvinte" . Asa ca maine fac un concurs cu mine si o sa scriu cum au fost primele 50 de zile cu K, in 500 de cuvinte. Sper sa gasesc in Word click-ul de apasat ca sa numar cuvintele.

Septic vs antiseptic in spital

De cand a inceput nebunia la tv cu spitalul CF2 (cel la care a venit pe lume si K) am tot vrut sa scriu o poveste. O poveste despre cum sta treaba in acel loc.
Eu am stat in spital mai mult decat toate gravidele la un loc, nasteau pe capete si plecau acasa una dupa alta, doar noi doua ramaneam acolo. Am schimbat 3 colege de salon, 2 cezariene si o nastere normala. Toate au plecat sanatoase acasa, cu prunci frumosi si sanatosi, Slava Domnului. Si la fel am plecat si noi sanatoase.
Copiii vin pe lume la etajul 1. Sectia de neonatologie este la etajul 1 si pare are un teritoriu de nepatruns. Cel putin asa a fost pentru Vic, tatal care si-a vazut copilul dupa 3 zile:)) Desi seara se vanturau o multime de masculi prin sectie, el, pentru ca nu a venit niciodata seara, a vazut-o pe bebe cateva secunde, dupa 3 zile. Mica si intubata toata.
Copiii vin pe lume in capatul culoarului, intr-o sala mica, curatica, pe o masa din aceea veche de gineco, oribila. Eu am ales sa nasc la CF2 pentru ca mi-a fost recomandat ca un spital bun, cu conditii foarte bune. Stiam ca restul spitalelor sunt pline de bacterii si microbi, sora-mea a nascut totusi la Bucur si desi eu am strambat intens din nas, ea a fost foarte multumita si de rezerva ei si de personalul de acolo. Si nici nu am curatat-o de bani, in 3 zile a fost acasa cu Gia.
La mine a fost altfel. Pentru ca micuta K avea probleme, eu am decartat sute dupa sute in toate buzunarele de pe sectie. De la infirmiera care a fost draguta cu mine si si-a meritat spaga pana la asistentele care aveau nevoie de atentii ca sa se ocupe de copil. Sincera sa fiu cred ca si daca nu dadeam se ocupau dar asa..mai in dorul lenii. Acum nu are rost sa fiu un porc de om si sa spun ca nu s-au purtat bine cu mine, la cat le-am platit nici nu se putea altfel..
Insa problema cu microbii ... treaba se impute de la sefi. Paradoxal, in acest spital mi-a fost dat sa simtz miros de tutun fix langa camera in care erau nou-nascutii. Acolo, pe partea opusa a culoarului avea marele sef biroul. Cred ca il cheama Tanase. Ei bine, acest domn serios si sobru tragea la fumuri fara nicio problema in fiecare zi, uneori cu usa de la acea camera deschisa. La nici 3 metrii, in cutiute de plastic se odihneau intre 5-25 de pui de om. Nesimtire totala, Romania plina de nesimtiti!
Apoi faza cu asistentele care poarta manusile acelea..pai da, le poarta EXCLUSIV pentru protectia lor, nu pentru a bebelusilor. Caci cu aceleasi manusi se scarpina, apoi pun mana pe ustensile nesterile, apoi pe tine. Cea mai tare faza ever mi s-a parut felul in care se face toaleta lauzelor. De doua ori pe zi lauza merge cu pachetul de vata dupa ea, fara lenjerie si se aseaza pe o masa gineco pentru a i se curata/verifica rana. Spalarea se face cu cloramina sau ser fiziologic, de obicei rece, adica la temperatura camerei. Habar nu am cum e la alte spitale, dar la CF2 nu existau materiale de protectie - plastic/folie/hartie care sa fie asezate sub pacientele care abia nascusera (deci aveau o operatie, o rana proaspata) sub fund. Fuecare fata era asezata pe o "hartie" adica ambalajul unor manusi chirurgicale. Ambalajul ala te tinea departe de orice microb...Rezervele sunt ok, paturile alea is dumnezeiesti, scaunelele de alaptat de la Pampers la fel 0 o minune. Dar!! Rezervele au bai care nu is ok. In camere se da cu mopul la 5-6 dimineata, se cam ia in ras odihna lauzei, nu le pasa daca e 5 sau 7..Baile is nereparate, instalitiile is lasate de izbeliste, nu sunt capace la buda - de parca nu-i destul ca nu poti sa faci pipikaka din cauza taieturii, mai trebuie sa faci si echilibristica deasupra closetului, nu cumva sa te contaminezi cu ceva..Eu am avut cu mine spirt, vata, Protex. Am sters tot, tot ce atingeam, am spalat buda si cada. Apoi..intr-o noapte anume m-am luat in gura cu o dna dr ochelarista:)) Pe teme de MICROBI:))
Era nopatea in care copilul meu urlase pana devenise mov pentru ca ii picasera ochelarii si statea cu ochii in lampa de raze anti-icteroase. Noaptea in care m-am dus si am furat copilul..Ma mulsesem cu un ceas inainte ca sa golesc sanii si aveam pompa pe masuta din rezerva. Eram in pat cu K in brate care plangea "mocnit". A intrat cucoana aia din nou in rezerva si pentru ca nu avea argumente la criza mea vis de vis de nesimtirea lor mi-a spus: ce e cu laptele ala?! Aia e o pompa sterila?? Cum va permiteti sa tineti asa laptele, ca puteti sa imbolnaviti copilul.
Am crezut ca ma infig in gatul ei..
Pompa mea fusese sterilizata acasa, laptele ala era pentru aruncat, copilul sugea la san, nu aveam de ce sa ii dau cu biberonul.
A doua zi am dat pompa la sterilizat. Si un biberon. Intre timp bebe cand nu sugea primea forumula, laptic indesat cu o seringa de 10 ml pe gat. Steril tot desigur! Asa de steril incat dupa ce ii dadeau putin lapte, recipientul si seringa stateau pe masa de infasat, acolo unde se schimbau bebei de pipikaka. Suzeta statea cazuta tot acolo, nu era nicio problema, nu-i asa?! O durere in cur specific romanilor! Dar mama nebuna avea spirt si tampoane..Si a sters tot si l-a pazit pe baby K ca o fiara. Nu o sa le iert pe cretinele alea niciodata pentru cum i-au pus lui K pe fatza leucoplast si cum il smulgeau de o umplusera de rani. La fel si pe burtica..Si branulele infipte in manute si piciorute..
Nu este vorba numai de mizeria din spital, mai grava e mizeria din sufletele lor. Probabil ca sunt scarbite de sutele de bebelusi care le urla in creier zi lumina. Dar sa fim seriosi! Nu am vazut atata aur decat la tigancile de la tv. Is pline de bijuterii asistentele de la neonato..si cochete toate. Daca facem un calcul asa..fiecare mamica da cam 150.000 lei vechi pe zi. Asta e o medie. Si sunt 2 sau 3 schimburi. Si prunci? Eu am vazut 25-30 maxim - intr-o zi. Deci cam 30 de mamici.
Nu e vorba de bani..ci de omenie. Si de mizeria din spatele banilor. Si da, ce bine ca poarta manusi. Iti dai seama ce de microbi is pe sutele alea de mii de lei?!?!